Bli en bra förälder: 7 tips

Att vara förälder är ett av de svåraste jobben i livet. 

Det kan vara givande, men det är också mycket utmanande. Det finns många olika åsikter om vad som gör en bra förälder, och ingen kommer att vara helt överens om hur man gör det rätt. Men det finns några allmänna riktlinjer som kan hjälpa dig att bli en bättre förälder. Men om du följer dessa 7 strategier är du på väg att uppfostra lyckliga och framgångsrika barn!

pappa med sitt barn

1. Ta hand om dina egna behov

Detta låter kontraintuitivt, men det är viktigt att föräldrar tar tid för sig själva. Om du känner att det här rådet inte gäller dig eftersom varje ögonblick av din dag känns planerad eller schemalagd, är det kanske ett tecken på att något behöver justeras i ditt liv. Om du tar dig tid för dig själv kan du ha mer energi och tålamod när du interagerar med dina barn.

2. Tillbringa kvalitetstid med dem

Det kan ibland vara svårt att bara hitta den rätta balansen mellan att tillbringa tillräckligt mycket kvalitetstid med våra barn och samtidigt ha lite ”mig”-tid. Se till att du inte försummar ditt barn och fyller upp all din fritid med aktiviteter eller hobbyer. Det är viktigt att göra dem till en prioritet i ditt liv, de behöver sina föräldrarnas odelade uppmärksamhet!

3. Var konsekvent

Detta är viktigt för att skapa tydliga förväntningar. Om ditt barn tror att det kan komma undan med att bryta mot reglerna är det svårare att lära dem om konsekvenser. Inkonsekvensen kommer att förvirra dem och det blir svårare att följa upp konsekvenserna eftersom ditt barn inte har en plan för vad som ska hända. Det är också viktigt att matcha konsekvenserna med åldersanpassade förseelser som är lämpliga för samma förseelse. Men var inte elak! Barn kommer göra misstag och behöver din omtanke för att förstå sin omvärld.

4. Beröm bra beteende ofta

Även om detta kan verka självklart glömmer föräldrar ofta hur mycket beröm deras barn behöver från oss! De behöver både vår uppmärksamhet och vårt beröm, så se till att du säger till dem när de gör något bra!

5. Mindfulness med barn

Det är mer sannolikt att barn utvecklar mindfulness om de får lära sig detta i tidig ålder. Det finns många sätt för föräldrar att lära sina barn om mindfulness. Till exempel när föräldrar tar sig tid att äta maten framför sitt barn (och verkligen fokusera på deras upplevelse) och när de låter ett barn titta på när en förälder tecknar eller målar under en längre tid. Dessa aktiviteter hjälper barn att fokusera på vad som händer inom och utanför dem själva, vilket kan främja en större känsla av lugn och balans. Det är viktigt att ta reda på vad som fungerar för din familj och vara kreativ!

6. Lär ditt barn att identifiera och hantera sina känslor

Att kunna uttrycka sina behov är en viktig egenskap som många behöver öva på även i vuxen ålder. Vi har säkert alla mött en person som inte kan hantera sin ilska, frustration, sorg eller är helt empatilös. Att lära ditt barn hantera sina egna känslor är ett bra steg mot att bli en bra vuxen. Att låta barn få känna sina känslor men att kunna lugna ner sig tillsammans med sin förälder är en viktig del av barndomen. Att säga åt barnet att de inte får gråta kan leda till andra problem. Hjälp därför barnet känna klart sin känsla och hur den vill agera utifrån dem.

7. Låt dem ha kompisar

Det är viktigt att föräldrarna litar på de personer som deras barn umgås med. En bra förälder ger barnen utrymme och självständighet, vilket innebär att de ibland får gå utanför din synvinkel eller ditt hem utan att en vuxen är närvarande. Det är så de lär sig om vänskap, att få vänner och utveckla sociala färdigheter som är viktiga för vuxenlivet!

Tack för att du följde med! Det finns många olika åsikter om vad som gör en bra förälder, men dessa tips kan du fokusera på att vara en bra och närvarande förälder. Kolla gärna in våra andra sidor om du är intresserad. Ha en trevlig dag och vi hoppas att vi ses snart igen.