Bra att tänka på inför förlovningen

Om du går i tankarna på att förlova dig så kan du behöva fundera över anledningen och vad som kan behövas inför förlovningen. Om man tittar bakåt i tiden och är väldigt traditionell, så innebär en förlovning ofta att ni som par har planer på att gifta er. Nu för tiden är det dock ganska vanligt att par förlovar sig utan någon direkt tanke på att gifta sig. Så vid en förlovning kan det vara bra att klargöra för din partner hur du ser på en eventuell förlovning.

En förlovning ses ofta som romantisk och den har ingen juridisk mening, till skillnad från ett äktenskap. Att köpa ringar inför förlovning eller giftermål är inte som att köpa vilket smycke som helst, så välj ringar med omsorg. Det är inte alltid så lätt att veta skillnaden på exempelvis förlovningsring och alliansring, så läs mer på efvaattling.com/sv/produkter/ringar/alliansringar/ om du vill kolla efter kvalitativa ringar i olika designtyper. En fördel med att köpa ringar online, är att du kan ta god tid på dig och välja i lugnet där hemma.

Förlova och/eller gifta er?

Oavsett om ni ska förlova er med avsikt att gifta er, eller mer som ett romantiskt sätt att visa att ni hör ihop, kommer ni troligen vilja skapa ett fint minne av förlovningen för resten av livet. För att lyckas med det kan du bland annat överväga att:

  • Göra stunden personlig
  • Välja plats med omsorg, kanske har ni redan en speciell plats tillsammans?
  • Föreviga stunden med foton eller videoinspelning

Som med så mycket annat så finns inga rätt eller fel, för det finns ingen perfekt förlovning som passar alla. Det är bara er stund, så fundera inte för mycket på hur andra gör utan på vad som känns rätt för er förlovning.

Men om ni sedan väljer att gifta er så finns det flera juridiska aspekter att tänka på. Det finns nämligen en del fördelar med att vara gifta, och en stor del har med arv att göra, då sambos (och förlovade sådana) inte ärver varandra. Det går att upprätta testamente som kan ge en trygghet för sambos, men om ni planerar att skaffa barn och/eller har barn från tidigare relationer gör ni klokt i att kolla upp hur allt fungerar med arv, då det skiljer sig beroende på om ni är gifta eller inte.