Tips för att sy dina egna barnkläder

Kläder med färg och mönster kan göra vem som helst glad. Att välja fina barnkläder är därför extra inspirerande när det gäller barn. För dig som har egna idéer och vill ha något unikt är det möjligt att sy egna barnkläder. Ta gärna del av våra tips innan du sätter igång.

Variationen av barnkläder verkar vara oändlig när det är dags att välja modell. Oavsett om du är nybörjare eller van vid att sy finns det mönster som passar att testa. Det är också bra att ha kunskap om olika tyger för att resultatet ska bli så bra som möjligt. Med mönstrad barntrikå kan du skapa många fina plagg. Det tål att användas av barn som ständigt rör sig och smutsar ner sig. Att sy själv motverkar även dåliga arbetsförhållanden vid utländsk produktion.

  • Utgå från vilken typ av plagg som ska sys och skaffa ett passande mönster
  • Välj tyg utifrån hur plagget ska användas
  • Se över utrustningen och komplettera med det som fattas
  • Tänk efter innan du börjar, så blir resultatet bättre

Jämför tyger

Alla dessa underbara tyger lockar till spontana inköp, men det är bra att ha en plan. Alla tyger passar inte till alla kläder och det är viktigt att välja rätt för ett bra resultat. Det vanligaste materialet som används i barnkläder är trikå, ett stickat eller virkat tyg som gör det elastiskt och bekvämt. Barntrikå är mjukt mot huden, följsamt vid rörelser och tåligt för användning och tvätt. Valet av tyg kan även vara könsneutralt för att passa alla.

Var kreativ!

Att sy egna barnkläder ger obegränsade möjligheter. Genom att sätta din egen prägel på kläderna får du unika plagg, skapade för att passa er. Vissa barn behöver även specialanpassade kläder. De blir även uppskattade som presenter och för maskerad. Dessutom kan barnen få vara med och bestämma hur plagget ska se ut gällande tygets färg och mönster.

Se över utrustningen

Det går bra att sy barnkläder för hand, men det kan ändå vara skönt att ha en bra symaskin till hands. Stretchiga tyger som trikå behöver hanteras speciellt för att ge bra resultat. En tight söm riskerar att gå av fort och valet av sömnad är därför viktig att ha i åtanke. Välj tråd och nålar av bra kvalitet och ha gärna olika varianter hemma för att enkelt kunna anpassa arbetet.