Så kan du städa utan kemikalier

Städa måste alla göra med jämna mellanrum. När du har barn är det extra viktigt att se över vilka städprodukter du använder. Det går att städa med helt naturliga ingredienser och ändå få ett skinande rent hem.

Barn är extra känsliga mot vissa saker, som exempelvis kemikalier, än vad vuxna är. När du får barn är det en bra idé att se över vilka produkter du använder när du städar. Det är onödigt att utsätta barnet, men även alla andra i familjen, för kemikalier när det inte behövs. Det går faktiskt att komma till bukt med ingrodd smuts och svåra fläckar genom att använda naturliga produkter.

Om det luktar konstigt i kylskåpet kan du exempelvis använda citron i stället för starka rengöringsmedel. Använd en bomullstuss som du fuktar med citron och lägg sedan in den i kylskåpet. Låt bomullstussen ligga i kylskåpet över natten och torka sedan ur kylskåpet.

Citronsaft och vatten fungerar utmärkt att använda i en sprayflaska som allrengöring. Citron fungerar även perfekt att ta bort kalkavlagringar med. Du kan också rengöra mikron med citron.

Kemikaliefria produkter att städa med:

• Citron
• Såpa
• Ättika
• Bikarbonat

Städa med naturliga produkter

När det kommer till städning kan du använda såpa till det mesta. Ett tips är att blanda såpa i en sprayflaska tillsammans med vatten. Såpa är utmärkt att använda för att rengöra alla typer av golv, likaså för att städa ugnen.

Ättika är perfekt att använda i städsammanhang eftersom det är antibakteriellt. Använd med fördel ättika när du ska städa badrum och kök.

Bikarbonat binder fukt och tar bort dålig lukt. Med hjälp av bikarbonat kan du också rengöra kyl och frys. Bikarbonat är en perfekt propplösare tillsammans med vinäger, om du nu får stopp i avloppet.

Förvara städprodukterna oåtkomliga för barn

Om du ska köpa städprodukter i matbutiken är det bra att kolla efter miljömärkta produkter. Förutom att du skyddar hela familjen är det bättre för miljön, sådana produkter tär inte lika hårt på den.

Om du har köpt städprodukter och har småbarn är det viktigt att du förvarar dessa på ett ställe där barnet inte kan komma åt dem alternativt att du kan låsa städskåpet.